Woonhuis Amsterdam

Deze woning is gelegen op een ruim en breed kavel in Amsterdam-Noord en heeft een mooi en groen uitzicht  vanuit de achtertuin. De belangrijkste wensen bij het ontwerp waren het zichtbaar en voelbaar maken van deze groene omgeving om en in de woning. Daarnaast diende de bestaande schuur behouden te blijven en te worden geïntegreerd in het plan. De juiste plaatsing op de kavel en oriëntatie op de omliggende tuin hebben er voor gezorgd dat de woning erg licht is op ieder moment van de dag.

De bestaande witte schuur met zijn kenmerkende zadeldak voorzien van oranje “tuille du nord” dakpannen gaf sterk richting aan het ontwerp. Bij de uitwerking hiervan is aan de tuinzijde gezocht naar een combinatie van gelijksoortige dakvormen die de schaal breken en zo voorzien in een mooie menselijke maat. Bij de uitwerking van de gevels is gezocht naar een eigentijdse baksteenarchitectuur die eveneens goed aansluit op de omgeving maar zich daarnaast ook manifesteert als toevoeging op een traditie. De woning is verder ontworpen met oog voor detail dat tot ver in het interieur is doorgevoerd. Een goed voorbeeld hiervan is de centrale vide met daarin geïntegreerde zoldertrap.    

De woning is gasloos en all-electric ontworpen. De bouwkundige duurzaamheidsmaatregelen zijn weggedetailleerd; de roosters en kanalen voor de warmteterugwinning zijn onderdeel van het plafond en de inbouwkasten. De duurzaamheidsingrepen betroffen een hoge thermische isolatie, beperking van opwarming door de zon, zonnepanelen, een WKO (warmte koude opslag) en balansventilatie (WTW).

 

 

 

 

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Amsterdam

Start

2022

Oplevering

2023

Oppervlakte

330m2 BVO

Programma

wonen

Team

Geert van Hoof Nigel van den Broek Ron van der Jagt