Wat Buddhavihara

Stichting Wat Buddhavihara is het kloppende hart van de Thais Boeddhistische gemeenschap van groot Amsterdam. Om deze gemeenschap een plek te geven is een voormalig buurtcentrum aangekocht in het Leeghwaterpark in Purmerend. Sineth heeft voor deze locatie een plan gemaakt om de transformatie op lange termijn gestalte te geven.

Het plan betreft een gebouw dat onderdeel uitmaakt van een klein ensemble van gebouwen die worden omzoomd door het Leeghwaterpark. In dit gebouw komen een aantal functies samen rondom een centraal plein. In het midden van dit plein is de tempel gesitueerd. Als belangrijkste onderdeel van het plan is zij duidelijk zichtbaar geplaats aan de zuidzijde naast de entree. Naast de tempel omvat het plan een grote vieringzaal, meditatieruimten, een monnikenverblijf, kantoren, keukens en een studiecentrum.

Het zoeken naar een harmonieuze balans tussen een Aziatische traditie en een Europese context was een belangrijk uitgangspunt bij deze opgave. Het doel hierbij was het beste van twee werelden samen te brengen. De sobere en ritmische gevelindeling van het hoofdgebouw, opgetrokken uit baksteen en stucwerk benadrukken de Europese inbedding. Het voorziet het gebouw van orde en rust. De Thaise stijl en typologie van de tempel zorgen er voor dat dit gebouw het stralende middelpunt wordt van het geheel.   

Opdrachtgever

Stichting Wat Buddhavihara

Locatie

Purmerend

Start

2015

Oppervlakte

1200m2 BVO

Programma

Tempel Bijeenkomstzalen Logies

Team

Geert van Hoof Ron van der Jagt Remco van Buuren Joep Looman