Veiligheidscentrum Amsterdam

Het veiligheidscentrum is gerealiseerd door de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland en biedt huisvesting aan het Facilitair Bedrijf van de Brandweer Amsterdam Amstelland (BAA) en de Gemeenschappelijke Brandweer Amsterdam (GBA). Dit is een publiek-private samenwerking tussen de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland, Port of Amsterdam en de bedrijven uit het havengebied. Behalve de uitrukdiensten van de GBA, omvat het programma kantoren, een logistiek centrum en de voertuigenwerkplaats van de veiligheidsregio. 

De locatie wordt gekenmerkt door grote anonieme bedrijfsruimten. De GBA is hiermee vergeleken een relatief klein gebouw. Om haar nog meer te verbijzonderen is het hogere kantoorgebouw met de uitrukdienst versprongen geplaatst ten opzichte van de grote hal. Rondom het gebouw is een weg aangebracht voor een vlotte afwikkeling van het verkeer. De medewerkers parkeren achter de hal en lopen via een loopbrug dwars door het gebouw naar de kleedruimten en kantoren. Deze brug steekt deels door het dak en voorziet zo in daglicht maar belemmert hierdoor niet de doorgang van de vrachtwagens.

De gevel is opgebouwd uit duidelijk leesbare kaders per verdieping. Tussen de kaders is een verdeling gemaakt met verticale lamellen, dit geeft ruimte om flexibel om te gaan met het daarachter liggende programma en beschermt tevens tegen te veel zoninstraling. Het dak is speciaal ontworpen om water te kunnen bergen en is aangesloten op een ondergrondse watertank en een waterberging onder de parkeerplaatsen. Deze waterbuffers worden tevens ingezet voor het testen van de pompen van de brandweervoertuigen. Daarnaast is het gebouw volledig voorzien van zonnepanelen en een sedumdak rondom het dakterras en het hoogste dak. Het klimaat wordt geregeld middels een WKO (warmte - koude opslag).

Opdrachtgever

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Locatie

Amsterdam

Start

2018

Oplevering

2020

Oppervlakte

6225 m2 BVO

Programma

Kazerne Kantoren Bedrijfsruimten

Team

Geert van Hoof Bas Looman

Fotografie

Meneer de Fotograaf