Prijsvraag Tiny Housing

Out of the Box

De gemeente Almere heeft in 2016 een prijsvraag uitgeschreven met betrekking tot Tiny Housing. Het doel van de prijsvraag was het verkennen van de mogelijkheden met betrekking tot compact en betaalbaar wonen voor kleine huishoudens. Voor de categorie permanente bewoning zijn wij OUT OF THE BOX gaan denken. Het idee is eenvoudig, zelf te bouwen en betaalbaar. Een bouwlocatie is het enige wat nodig is.

Betaalbaar en haalbaar

Het ingezonden idee behelst een prefab bouwpakket dat eenvoudig is te bestellen en te bezorgen. De innovatie zit hem in de eenvoud en de optimalisatie van dit bouwpakket. De waterdichte prefab betonnen bak is naast opbergkist en uitwendige draagconstructie ook de fundering. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kan deze verzwaard worden tegen opdrijven. Aan de binnenzijde zijn de betonnen bak en scharnierende wandelementen voorzien van geïsoleerde houtskeletbouwpanelen. De vloer, de gevel en het inbouwpakket liggen als platte kant en klare onderdelen opgestapeld in de bak. Doormiddel van een bijgeleverde hijsbalk kan ieder onderdeel naar de juiste positie worden geleid. Op deze manier is het mogelijk om in één dag zelf de woning in elkaar te zetten.

Het ontwerp is eenvoudig, licht en ruim. Door de woning twee meter in het maaiveld te laten zakken blijft de aanblik “tiny”. Daarnaast blijft het hierdoor koel in de slaap- en badruimte. Het zadeldak zorgt er vervolgens voor dat het knus oogt. De keuze van het materiaal zorgt ervoor dat de woning ruw van buiten en warm van binnen is.

Opdrachtgever

Gemeente Almere

Locatie

Almere

Start

2016

Oppervlakte

48m2 BVO

Team

Geert van Hoof Joep Looman