MFA De Musketon

Na een gewonnen prijsvraag eind 2021 konden we begin 2023 dan eindelijk aan de slag met een aangepaste opdracht. In de oorspronkelijke uitvraag waarin er voldoende huurders waren zijn wij gevraagd de volledige renovatie en verduurzaming vorm te geven. Door het wegvallen van een aantal huurders is ons nu gevraagd een aantal inpassingsstudies te doen en te onderzoeken op welke manier de Musketon zou kunnen worden verduurzaamd ongeacht de huurders.  

De Musketon is een jong monument uit 1984. Het kenmerkt zich door het unieke en destijds zeer democratisch ontwerpproces en daarnaast door de repeterende structuralistische opzet. Het gebouw is opgebouwd uit steeds weer repeterende betonnen kolommen, -balken, -bogen en -vloeren. Dit maakt het gebouw eenvoudig leesbaar en uitbreidbaar maar is tevens een belemmering in de verduurzaming. Vanwege de door en door betonnen elementen is er sprake van veel koudebruggen en lastig oplosbare details bij het na-isoleren. Daarnaast zijn de balken, die overal terugkomen in het gebouw, een obstakel om een deugdelijk ventilatie-systeem aan te brengen. Voor deze problemen zijn diverse oplossingsvoorstellen gedaan die flexibel zijn m.b.t. het gebruik door de toekomstige huurders en die zo min mogelijk afbreuk doen aan de oorspronkelijke architectuur.

Naast de technische vraagstukken is er onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke binnenstraat die als ruggengraat in de Musketon is verankerd. Door deze binnestraat uit te breiden en het gebouw beter te ontsluiten naar de buurt denken wij de verhuurbaarheid en de onderlinge samenwerking tussen de maatschappelijke huurders te kunnen versterken. daarnaast maakt deze uitgebreide binnenstraat het mogelijk de bovenverdieping beter verhuurbaar in het passen.  

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Locatie

Utrecht

Start

2022

Oplevering

-

Oppervlakte

4.250m2 BVO

Programma

Theater Bibliotheek Buurtcentrum Kantoren Mixed use

Team

Geert van Hoof Nigel van den Broek Florian Zirkzee Ron van der Jagt