Juliana Daltonschool

Monumentaal

De Juliana Daltonschool is gevestigd in een monumentaal pand uit 1928, middenin een prachtige woonwijk in Bussum. In de loop der jaren is het gebouw uitgebreid met een gymzaal en daarnaast nog meerdere malen aangepast. Op het monumentale trappenhuis na was er niet veel meer over van het originele interieur. Wij kregen de opdracht om de school geschikt te maken voor de huidige onderwijsvisie en daarbij het gebouw aan te passen naar de eisen van Frisse Scholen Klasse B.

Met oog voor detail en kennis van de monumentale onderdelen hebben wij een ontwerp gemaakt waarbij delen van het centrale trappenhuis kunnen worden ingezet voor onderwijs. De opgesplitste en versleten trap is vervangen door een prachtige nieuwe eikenhouten trap. Op een zelfde wijze is ook de vluchttrap anders geplaatst. Door deze trappen slimmer te plaatsen kon de ruimte die eerder verloren ging nu gebruikt worden. Daarnaast zijn de gangen lichter gemaakt door de toiletgroepen te verplaatsen, waardoor ook de gangzones kunnen worden ingezet om in groepjes te werken.

De afgelopen jaren is luchtkwaliteit op scholen steeds belangrijker geworden. Er is gekozen om dit project naar het niveau van Frisse Scholen Klasse B te brengen, wat een enorme stap voorwaarts is ten opzichte van de huidige situatie. In het bestaande gebouw leek geen ruimte te zijn om deze installaties onder te brengen. Door slimme ingrepen en handig gebruik te maken van de bestaande plafondhoogtes is het toch gelukt om deze installaties vrijwel geheel uit het zicht te houden, zowel in het interieur als de gevels.

Een ander belangrijk aspect van de technische upgrade is de isolatie. Zo is de geluidsisolatie tussen de lokalen sterk verbeterd, waardoor er rustiger les gegeven kan worden. De binnengevels zijn voorzien van isolatie en er zijn achterzetramen geplaatst. Hierdoor is het binnenklimaat comfortabeler geworden terwijl de monumentale uitstraling van het gebouw behouden is gebleven. Het resultaat van dit alles is een frisse en moderne school in een warme en monumentale jas.

Opdrachtgever

Stichting Proceon

Locatie

Bussum

Start

2018

Oplevering

2021

Oppervlakte

1350m2 BVO

Programma

Basisschool

Team

Bas Looman Geert van Hoof Ron van der Jagt