Basisschool Het Kompas

Klaar voor de toekomst

Basisschool het Kompas is gelegen in een monumentaal pand in Rotterdam Zuid. De school kent een gestage jaarlijkse leerlingengroei en weinig uitbreidingsmogelijkheden. Om deze groei op te kunnen vangen is er voor gekozen de grote ongebruikte zolder in te zetten. Door de lokalen in een rij op het westen en de gang op het oosten te positioneren is het mogelijk de groei eenvoudig door de jaren heen op te vangen.

Eigen identiteit

De structuur en hoogte van de kap zijn ingezet om lokalen te realiseren met een geheel eigen identiteit. Vanwege de dakkapellen en dakramen die alleen hoog geplaatst konden worden is er gezocht naar zoveel mogelijk openheid op de zolder. De grote lokaal scheidende schuifpuien zijn om die reden volledig transparant uitgevoerd. Als de schuifpuien geopend zijn geeft dit de mogelijkheid de gehele zolder in te zetten voor onderwijs. De spanten in combinatie met de gekozen frisgroene kleurstelling voor de gang geven het ontwerp karakter en geven het een geheel eigen sfeer met uitzicht op de overtrekkende wolken.

Opdrachtgever

GPO-WN

Locatie

Rotterdam

Start

2016

Oplevering

2017 (fase 1), 2019 (fase 2)

Oppervlakte

550m2 BVO

Programma

Basisschool

Team

Geert van Hoof Ron van der Jagt Thomas Kraak Vicki van de Pavert