Basisschool De Tandem

Licht, lucht & ruimte

Basisschool de Tandem in Zwijndrecht is eind jaren zestig gebouwd en is exemplarisch voor zijn tijd. Licht, lucht en ruimte zijn samengevat in een rationeel en functioneel ontwerp. Vanwege structurele krimp was het noodzakelijk dat de school terug ging van twee vestigingen naar één. De opgave betrof de uitbreiding van de hoofdlocatie, zodat men alle groepen weer op één plek kon huisvesten.

Leerpleinen

Een belangrijk onderdeel van de opgave was de wens om de ruimten naast de klaslokalen te betrekken bij het onderwijs. Dit is bereikt door de uitbreiding op zekere afstand van het hoofdgebouw te plaatsen. Hierdoor ontstonden er multifunctionele leerpleinen tussen de lokalen. Door de keuze van schuifpuien werd het mogelijk alle lokalen en het plein met elkaar te verbinden.

In aansluiting op het oorspronkelijke ontwerp is er gekozen voor een ingetogen ontwerpbenadering. Het ontwerp behelst een duidelijk prononceerd gevelkader voorzien van houten lamellen. Binnen dit kader bevinden zich de vier uitbreidingslokalen. De lamellen voorkomen te veel instraling van de zon en belemmeren tevens te veel inkijk. Door het gebruik van natuurlijke materialen wordt de beoogde warmte bereikt. De groene accenten binnen brengen de frisse uitstraling.

Opdrachtgever

Stichting 3-Primair

Locatie

Zwijndrecht

Start

2014

Oplevering

2014

Oppervlakte

1400m2 BVO

Programma

Basisschool

Team

Geert van Hoof Joep Looman

Fotografie

Paulina Szafranska