Atletiekvereniging ATOS

Landschapspark

Het nieuwe clubgebouw voor atletiekvereniging ATOS is gelegen in het stedenbouwkundig plan Elzenhagen Zuid in Amsterdam Noord. Het plan voorziet onder andere in een landschapspark met daarin een openbaar toegankelijke atletiekbaan. Vanuit dat perspectief ontstond het idee om een tribuneheuvel te ontwerpen waarvandaan kan worden uitgekeken op de atletiekbaan en het park. Door deze ingreep wordt de vereniging en de atletiekbaan integraal onderdeel van het park en dient zo meerderen doelen. De heuvel is een ligweide maar camoufleert ook een deel van het programma. Door deze benadering zijn we er in geslaagd het clubgebouw als een paviljoen in het landschap te plaatsen.

Integraal ontwerp

Naast de landschappelijke, architectonische en programmatische inpassing waren duurzaamheid en lage onderhoudskosten vragen waarop een antwoord moest worden gevonden. Programmatisch was de verbinding met de baan erg belangrijk. Om die reden is de finish van de baan bij het paviljoen geplaatst en is de gevel ter plaatse van de kantine zo transparant mogelijk ontworpen. Naast de kantine ligt het terras, boven op de ruimte voor de materiaalopslag. Binnen en buiten raken zo vervlochten. Door de inbedding in de heuvel en de inzet van twee robuuste cortenstaal vlakken wordt het mogelijk de zon op te vangen maar ook te weren zonder de transparantie te verliezen op de eerste verdieping. Verder hebben  alle toegepaste materialen een natuurlijke uitstraling die aansluit bij het landschap maar ook weinig onderhoud behoeven. Het gebouw is voorzien van een bodemwarmtepomp, lucht WTW en zonnepanelen waardoor het project als geheel energieneutraal is.

Opdrachtgever

AV ATOS

Locatie

Amsterdam

Start

2017

Oplevering

2020

Oppervlakte

700m2 BVO

Programma

Verenigingsgebouw

Team

Geert van Hoof Ron van der Jagt